}

Barvita dežela Peru

Zavarovanje tujina > Barvita dežela Peru
Barvita dežela Peru
V deželi spektakularne pokrajine, najbolj suhe puščave sveta, mokerga pragozda, slavnih ostankov nekdanjih ljudstev in nepozabnih dogodivščin, smo odkrivali starodavne mite in legende.

Južna Amerika popotnika popelje v zgodovino, ki je prepletena s tradicijo, legendami in miti, kjer včasih ne veš kje se dejstva končajo in miti začnejo. Dober primer je Peru.
Nekoč, pred mnogimi leti je ob Andih živelo dekle, ki je cele dneve paslo ovce, lame in druge živali iz očetove kmetije. Kmalu jo je pričel obiskovati mladenič, ki se je za vsak obisk napravil v poseben stil. V črni dolgi obleki, s črnim klobukom in čudovitim bleščečim belim šalom se je počasi spoprijateljil z dekletom in ji nekega dne predlagal prav posebno igro. Poimenoval jo je »Če me ujameš, te ujamem jaz.« Ker je prijatelju dekle zaupalo, je dvignilo roke in se mu prepustilo. Ujel jo je in v trenutku skočil v nebo ter se spremenil v največjega jastreba Južne Amerike, Kondorja. Dekle je vzel s seboj v svoje gnezdo. Tam sta se zaljubila, dekle mu je povilo otroka in skupaj sta uživala v svobodi. A dekle je postajalo vse bolj žalostno, saj je pogrešalo svojega očeta. Kmalu je mimo priletel mali ptiček Kolibri in ji ponudil pomoč. Skupaj z otrokom ji je pomagal priti do očeta, namesto njiju pa v gnezdo nastavil dve žabi. Ko je to Kondor opazil mu je ptiček povedal, da sta se dekle in otrok pred njegovimi očmi spremenila v žabo. Legenda pravi, da Kondor še danes kroži nad vrhovi Andov v iskanju dekleta, ob katerem bi se lahko spremenil v mladeniča in se z njim igral.

Ste že kdaj slišali za kravo, ki bruha ogenj? No, ravna takšna kroži v legendi, ki izvira iz Peruja. Domačini majhne vasi La Calzada že stoletja razpredajo o pošasti, ki spominja na kravo z zavitimi rogmi. Pošast bi se naj prikazovala mimoidočim ob cesti, ki vodi do mesta Moyobamba. Ko jo ljudje zagledajo bi naj začela bruhati ogenj. Poimenovali so jo Vaca-Huilca oziroma »sveta krava«. Vaščani so verjeli, da gre za pošast, ki grozi, da bo z enim izbruhom ognja izbrisala celotno vas. Zaradi strahu pred izgubo doma so se vaščani začeli upirati. Vedeli so, da sami ne morejo storiti nič in verjeli v moč sodelovanja in povezovanja. Slišali so za čarovnika s starodavnimi močmi, ki mu je bilo ime Pomacochas. Poklicali so ga na pomoč in čarovnik se je v zameno za visoko plačilo odzval. Splačalo se je. Z uroki in zvarki je začaral vas in poskrbel, da je pošast odšla. Legenda pravi, da bi naj ognjena krava še danes živela ob laguni Cochaconga, na planoti Pishcohuañuna.

Latinska Amerika navdušuje s svojimi legendami in miti na vsakem koraku. Če vas pot prek Peruja zanese južno od Lime, naletite na Huacachino, čudovito otoško oazo, ki omogoča vožnjo dune buggie na peščenih sipinah in deskanje. Nosi pa tudi izjemno zgodo o svojem nastanku. Besedo Huacachina je sestavljanka. Sestavljena je iz 2 pomenov; joka in mlade ženske, torej oaza predstavlja žensko, ki joče. Se sprašujete zakaj? Legenda ima sicer veliko različic, vendar se vse prično z lepo mlado princeso. Oaza bi naj nastala, ko je mladi lovec na mestu današnje oaze med kopanjem zalotil lepo princeso. Princesa je predstavljala takšno lepoto in čistost, kot ju mlad lovec do tedaj še ni poznal. Princesa je pred mladim lovcem pobegnila, za seboj pa je pustila bazen vode, iz katerega bi naj kasneje nastala laguna. Ko je tekla iz vode je spodnji del njenega plašča izrisal peščene sipine. Spet druga različica legende pa pravi, da se je princesa ob vodi ogledovala v svojem zrcalu, ki ga je držala v rokah, a bi ga naj v trenutku, ko je videla mladega lovca, izpustila. Zrcalo je ob padcu ustvarilo oazo. A vse legende se zaključijo enako; princesa postane sirena, prava mala morska deklica, katere dom postane jezero, v katerem plava še danes.potovanje nezgoda tujina zavarovanje
Ne pozabi se zavarovati za brezskrbne počitnice!
Sorodni zapisi