}

Dežela neskončno lepe pokrajine in skrivnostnih zgodb, to je Škotska

Zavarovanje tujina > Dežela neskončno lepe pokrajine in skrivnostnih zgodb, to je Škotska
Dežela neskončno lepe pokrajine in skrivnostnih zgodb, to je Škotska

V tej magični deželi vladajo neskončno lepa pokrajina, muhasto vreme in čudna zmes starega z novim. Je dežela neslišanih zgodb in skrivnostnih mitov.


Stoletja nazaj je na škotski obali poplesavala čudovita mladenka. Kmetov sin jo je skrivaj opazoval in se kmalu do ušes zatreskal vanjo. Vsak večer je občudoval dekličin ples, a vedno znova ga je utrujenost popadla še pred zaključkom.

Nekega dne se je fant opogumil, pristopil do mladenke in jo povabil na zmenek. Ta se je le sramežljivo nasmehnila in ga odločno zavrnila. Fant je razočarano odkorakal proč in za grmovjem žalostno opazoval deklico. Nato pa se je zgodilo nekaj čarobnega. Deklica je s peščene obale pobrala školjko in skupaj z njo pogumno zakorakala v morje. Počasi se je oddaljevala od obale in ko je bila do vratu v vodi, je odločno zaplavala v morske globine. Ko deklice že lep čas ni bilo na spregled, je fant prestrašeno stekel domov in nikomur ni povedal za dogodek ob morju. Naslednji večer je med sprehodom ob obali ponovno zagledal deklico. Pozorno je spremljal njen ples. Ob zaključku je plesalka ponovno pobrala školjko in se izgubila v prostranem morju. Naslednji dan je fant med dekličinim plesom na skrivaj izmaknil školjko. Ko deklica je deklica dolgo ni našla, je bridko zajokala. Fant je pristopil do nje, jo potolažil in ji ponudi prenočišče. Deklica je tako živela na fantovi kmetiji, pogosto pa je zahajala ob morje in otožno opazovala igro valov. Fant je lepo skrbel za svojo ljubo deklico in tudi ona se je pri njem dobro počutila. Nekega dne pa je med sprehodom ob obali deklica bridko zajokala in fantu se je tako zasmilila, da ji je vrnil njeno školjko ter se s poljubom poslovil od svoje ljubezni. Deklica je veselo zaplavala v globine, vsak večer pa se je vrnila k fantu in z njem poplesavala ob obali. Kmalu se je zgodba razširila med vaščani in še danes se šušlja, da ob škotski obali poplesujejo deklice, ki jih domačini imenujejo Selkies. Najbolj zanimivo pa je to, da se deklice v morju spremenijo v ljubke tjulnje, ki živahno plavajo v morskih globinah.


Leta 1274 je bil na gradu Lochmaben rojen čudovit deček po imenu Robert the Bruce. Neustrašen mladenič je odrasel v plemenitega in postavnega moža. Ljudstvo ga je imelo rado, zato so ga 1306 kronali za škotskega kralja.

Kmalu se je novica o novem kralju razširila po vsej deželi. Prišla pa je tudi na ušesa bojevitega angleškega kralja Edwarda I., ki je novemu vladarju takoj napovedal vojno. Prisilil ga je, da je zapustil svoj grad in se ponižno skril. Po dolgem begu je Robert the Bruce na robu gozda našel jamo, ki je bila odlično zatočišče za utrujenega kralja. Med čakanjem v jami je opazoval pridnega pajka, ki je vestno tkal mrežo. Počasi, a vztrajno je prepletal niti, vsako napako urno popravil in ob vsakem padcu pogumno nadaljeval. Opazovanje pridnega tkalca je kralju vlilo upanje in moč, da se je pogumno pobral, odkorakal v svoj grad in zbral veliko vojsko. Po dolgem boju je škotska vojska zmagala nad angleško. In še danes vsi iščejo jamo, v kateri je prebival kralj.


Že stoletja buri domišljijo vprašanje, kaj se skriva pod površjem Loch Nessa, velikega sladkovodnega jezera v škotskem višavju. Zgodbe govorijo o čudnem, dinozavru podobnem bitju, imenovanem Nessie. Čeprav ni nobenih dokazov in fotografij, pa je legenda o pošasti zelo živa.

Menihu Saint Columba je na romanju do mesta Inverness pot prekrižala čudna zver. Ustrahovala in krvoločno je preganjala vaščane, ki so prestrašeni odhajali iz mesta. Pobožni menih se je neustrašno postavil pred zver, z roko naredil znamenje križa ter pošasti ukazal, da izgine. Nessie je pri priči sklonil glavo in se napotil proti jezeru. Od takrat ga nihče ni videl, vaščani pa so poročali, da iz vodnih globin še danes prihajajo nenavadni zvoki. Pogosto so videvali dve bleščeči lučki, ki sta iz globine močno žareli. Pravijo, da je pošast radovedno zrla proti površju. Ko se boste sprehajali ob jezeru, bodite pozorni na velike valove, ki se pogosto ustvarijo na jezeru, po besedah domačinov se med valovi včasih opazi hrbet te velike in skrivnostne pošasti.

potovanje zavarovanje tujina
Ne pozabi se zavarovati za brezskrbne počitnice!
Sorodni zapisi