}

Dežela vzhajajočega sonca, Japonska

Zavarovanje tujina > Dežela vzhajajočega sonca, Japonska
Dežela vzhajajočega sonca, Japonska

Dežela vzhajajočega sonca, kjer se tradicija pomembno prepleta s postmodernim načinom življenja, je povsem drugačna, eksotična, zapletena in skrivnostno lepa. Umirjeni in prijazni domačini pa popotnikom radi pripovedujejo zgovorne mite in poučne legende.


V majhni japonski vasici, ob robu gozda, je živel star par in njun ljubezniv psiček. Lepega sončnega dne je psiček radovedno kopal po domačem vrtu in med igro našel zaboj zlata. Nevoščljivi sosed je bil prepričan, da imata prijazna starčka čudežnega psa, ki zavoha zlato, zato je sklenil, da si sosedovega psa izposodi. Psiček je veselo raziskoval sosedov vrt, vendar vedno znova našel le stare kosti in smeti. Zaradi neuspeha je soseda popadla grozna jeza in kruto je pokončal nesrečno žival. Starčkoma je povedal, da je psiček med kopanjem naletel na strupe odpadke, jih nič hudega sluteč pojedel in pri priči obležal na tleh. Žalostni par je svojega ljubljenčka pokopal pod domačo figo in utrujeno legel k počitku. V sanjah je psiček lastniku naročil naj poseka drevo in iz tega lesa naredi lep možnar. Ko je mož ženi povedal za sanje, je bila ta prepričana, da je potrebno narediti, kot je psiček ukazal. Starček je posekal drevo in naredil lesen možnar. Žena je vanj stresla riž, ki pa se je takoj spremenil v zlato. Ko je zgodbo slišal sosed, je ponovno naredil plan. Možnar si je izposodil in vanj stresel riž. Namesto, da bi se le ta spremenil v zlato, se je zrno riža našel posušilo in spremnilo v gnile jagode. Jezno je prijel sosedov možnar in ga vrgel v gorečo peč. Sosedoma pa dejal, da je lesena posodica padla na tla in se razbila. Še isto noč je starček v sanjah ponovno srečal svojega psa. Tokrat je prejel naročilo, naj se takoj zjutraj odpravi k sosedu, vzame pepel iz peči in ga raztrese po domači češnji. Starček je vestno ubogal nasvet in drevo je pri priči rožnato zacvetelo. Tako lepega drevesa ni bilo daleč naokoli, zato je kralj večkrat obiskal dom prijetnih starčkov in občudoval cvetoče drevo. V zameno pa je lastnika bogato obdaril. Zopet je soseda popadla nevoščljivost in v upanju, da bo tudi njegovo drevo zacvetelo, je pepel raztresel na svojo češnjo. Ravno takrat pa je močno zapihal veter in pepel ponesel naravnost v oči kralja. Ta se je močno razjezil in dal soseda zapreti. Po mnogih letih je lahko zapustil kraljevi zapor, vendar ga takrat sovaščani niso želeli sprejeti nazaj. Tako je nevoščljivi sosed ostal brez doma in še danes išče kotiček, kjer bi lahko mirno zaživel.


Pred davni časi se je začela zgodba o japonskem junaku Momotaru. Nekega popoldneva je stara gospa med pranjem perila ob reki zagledala ogromno breskev, ki se ji je počasi približevala. Na pomoč je poklicala moža in s skupnimi močmi sta velik sadež potegnila na obalo. Ko sta veselo napadla sočno breskev, se je ta razpolovila. Par je za trenutek osupnil, nato pa se radovedno spogledal, saj sta na sredini breskve zagledala malega otročička. Otrok jima je povedal, da so ga poslali iz nebes, da postane njun sin. Ljubeči par ga je poimenoval Momotarō, momo pomeni breskev in tarō najstarejši sin v družini. Leta kasneje je fant zapustil svoje starše in odšel na samotni otok v boj z demoni. Med dolgo in težko potjo je spoznal govorečega psa, opico in fazana, ki so privolili v pomoč ter boj proti demonom. Po dolgem boju so prodrli v demonski grad in jih odločno premagali. Pogumni Momotarō in njegovi živalski prijatelji so domov prinesli bogat zaklad in kot ujetnika pripeljali demonskega načelnika. Od takrat naprej se je glas o junaškem Momotaru razširil skozi vso deželo.

Globoko pod zemeljskim površjem, v najglobljih vodah, kraljuje prav poseben som - NAMAZU. Orjak med plavanjem opleta s svojim težkim repom in povzroča močne potrese. Japonski bog Kashima se je že pred davnimi leti usmilil ljudstva in mogočno žival ogradil s skalami. Legenda pravi, da so skale okoli soma tako velike, da so pogumni potapljači po dolgih sedmih dneh iskanja dna obupali. Ko pa se Kashima odpravi na vsakoletno konferenco vseh bogov, zaprta žival podivja, najde izhod in med plavanjem povzroča smrtonosne potrese. Simbolično so tako v vseh japonskih svetiščih kamni, kjer ljudstvo v času božje konference moli in prosi, da letos potresov ne bi bilo. V katerem času se konferenca vseh bogov odvija, pa presodite sami. Potresi so takrat najštevilnejši.

potovanje tujina zavarovanje
Ne pozabi se zavarovati za brezskrbne počitnice!
Sorodni zapisi