}

DIY Organizacija potovanja

Zavarovanje tujina > DIY Organizacija potovanja
DIY Organizacija potovanja

Vitina popotnica Tina Pance je začela o svojih potovanjih pisati na BLOGU - DO KONCA ŠIRNEGA SVETA. Za vas pa je zapisala veliko uporabnih nasvetov, kako se organizacije potovanja lotiti na lastno pest.

BLOG - DO KONCA ŠIRNEGA SVETA

Ko sem bila stara 6 let, sem sanjala o tem, da bom nekoč v živo videla egipčanske piramide. Kot so bili nekateri otroci v osnovni šoli obsedeni z dinozavri, sem jaz iz knjižnice domov vlekla na kupe knjig o antičnem Egiptu. Spomnim se, kako sem vprašala mamo, kje je Egipt, in odgovorila mi je, da je takooo daleč, da ga nikoli ne bom videla. Konec srednje šole sem se odločila, da Egipt vendarle ni tako daleč. Da sem si lahko privoščila 10-dnevno potovanje z agencijo, sem celo poletje delala v trgovini s čevlji. Nikoli mi ni bilo niti malo žal, da sem za to potovanje garala celo poletje, vendar sem kasneje ugotovila, da si lahko privoščim občutno več potovanj, če jih organiziram sama, namesto da se po svetu odpravim z agencijo.

Zadnjih deset let se organizacije potovanj zato lotevam sama in v tem članku bom povzela nekaj nasvetov, kako lahko to storiš tudi ti in za svoj denar na potovanju dobiš največ.

Običajno začnemo organizirati potovanje z želeno destinacijo v mislih, včasih pa se nam zgodi, da imamo čas za potovanje (konec izpitnega obdobja, juhu!) vendar ne vemo, kam bi jo mahnili. Ne glede na to, ali ti manjka »kam« ali »kdaj«, je dobro začeti na strani Best time to go, kjer lahko iščeš primerne destinacije glede na čas, ki ga imaš za potovanje, ali pa preveriš primeren čas za obisk določene destinacije in se tako na primer izogneš monsunskemu obdobju.

Pomemben del organizacije so tudi predvideni stroški in cena letalske karte. Za okvirno predstavo o cenah letalskih kart poglej na Skyscanner , za najugodnejše cene pa ne pozabi preveriti odhodov in prihodov na različna bližnja letališča. Predvsem pri nizkocenovnih letalskih družbah in kratkih letih, je za oddano prtljago potrebno doplačati, zato je ceno kart dobro preveriti še na strani letalske družbe.

Koliko pa te bo stalo bivanje in izleti na destinaciji? Odlična stran, ki jo zelo rada uporabljam, je Budget Your Trip , kjer so zbrani podatki o cenah in dnevni porabi v najrazličnejših državah in krajih. S svojo porabo in cenejšimi nastanitvami, porabim nekje med njihovo oceno »budget« in »mid-range« dnevno.

Na strani Ministrstva za zunanje zadeve RS izveš ali potrebuješ vizo za določeno državo, kakšne so varnostne razmere, ali bi se bilo zaradi varnosti določenim krajem bolje izogibati, kje se v tujini nahaja najbližji predstavništvo Slovenije/EU in najdeš še mnogo drugih uporabnih nasvetov. Kako pridobiti vizo za državo, kamor se odpravljaš in koliko ta stane, najdeš za vsako državo posebej na strani Predstavništva po svetu.

Zdravi na pot je stran, kjer najdeš obvezna in priporočena cepljenja za državo, kamor se odpravljaš. Nekatera cepljenja je treba opraviti v več odmerkih s časovnimi presledki, zato je načrtovanje potovanja v nekatere bolj eksotične države dobro začeti dovolj zgodaj. Cepljenja so samoplačniška, zanje pa lahko odšteješ tudi par sto evrov.

Ker te bolezen ali nezgoda v tujini lahko močno udarita po žepu, se je pred odhodom v tujino vedno pametno zavarovati z zdravstvenim zavarovanjem v tujini NLB Vita Tujina. V Kanadi bi me rentgensko slikanje zlomljenega nosu in nasvet, kaj ga hladim z ledom, skoraj stal 800 kanadskih dolarjev! Ker sem bila zavarovana, pa je ta strošek pokrila zavarovalnica. Zavarovanje lahko hitro skleneš kar preko spleta.

Kako visoko zavarovalno vsoto skleneš, je odvisno od destinacije – dražja destinacija, višja zavarovalna vsota. Sama upoštevam pravilo »better safe than sorry« – bolje odšteti nekaj evrov več za zavarovanje z višjo zavarovalno vsoto, kot da moraš za zdravljenje doplačati tisoče evrov, ker ti zavarovanje ne more pokriti celotnega stroška zdravniške pomoči v tujini.

Ker potujem brez turistične agencije, so moja »agencija« običajno kar Lonely Planet turistični vodiči. Lonely Planet mi je všeč predvsem zato, ker ima zemljevide večjih mest, kar pride prav, ko se brez WiFi-ja izgubiš v neznanem mestu, in ima naštete vse boljše znamenitosti na poti, kar pomeni, da se ti na road-tripu ni potrebno ustaviti v vsaki vasici, kjer je še najbolj zanimiva stvar »a good coffee shop«. Vodič Lonely Planet najraje naročim kar na Book Depository, saj poštnine ne zaračunajo dodatno. Če se boš na potovanju premikal med kraji, priporočam, da si knjigo naročiš čim bolj zgodaj, saj jo je treba čakati približno 8 dni, v njej pa je toliko informacij, da potrebuješ dovolj časa, da jo preštudiraš.

Nastanitev rezerviram in tudi plačam od doma. Za ugodno nastanitev si ponudbo in cene poglej na Airbnb, Booking in Hostel World. Moj prvi kriterij za izbiro je običajno lokacija. Nastanitev rezerviram po tem, ko imam letalsko karto že kupljeno, koliko se mudi z rezervacijo nastanitve pa je odvisno od tega ali je takrat sezona na vrhuncu ali ne. Občutek, kakšen naval lahko pričakuješ na destinaciji, dobiš tudi iz forumov in blogov popotnikov, ki so kraj že obiskali.

Te skrbi, da ne znaš lokalnega jezika, v državi pa slabo govorijo angleško? Z aplikacijo kot je Duolingo, lahko v kratkih tednih pred potovanjem osvojiš nekaj glavnih fraz v tujem jeziku, ne škodi pa tudi, če si vnaprej pripraviš nekaj uporabnih stavkov v lokalnem jeziku.

Še zadnji nasvet: Niso vse najbolj popularne znamenitosti tudi najboljše!
Mogoče ti je bolj pri srcu hribolazenje kot shopping v velikem mestu – vštej to v organizacijo in budžet potovanja in si pusti več časa in denarja za lokacije oziroma aktivnosti, ki te osebno bolj zanimajo.

Sedaj pa pot pod noge!

potovanje zavarovanje tujina organizacija potovanja
Ne pozabi se zavarovati za brezskrbne počitnice!
Sorodni zapisi