}

Ljubezenski miti Turčije

Zavarovanje tujina > Ljubezenski miti Turčije
Ljubezenski miti Turčije

Evrazijska Turčija skriva številne mite. Izbrali smo ljubezenske – tiste, ki opisujejo ljubezen med princesami in nesojenimi fantiči, in tiste, ki opisujejo ljubezen kralja do svoje hčere.

Današnja zgodba izvira iz majhnega mesteca Amasya, s severa Turčije. Stoletja nazaj je namreč tam živel kralj, ki je imel prelepo hči. Bila je tako nebeško lepa, da ji je kralj ukazal, da si mora zakrivati obraz.

Legenda pravi, da si je morala princesa venomer, ko je prišla v stik s kom, ki ni bil član kraljeve družine, povsem zakriti obraz. Ko se je njen oče odločil, da je čas, da se princesa poroči, je v kraljestvu zaokrožila novica, da bo tisti, ki bo princesi lahko odstranil tančico in jo kljub njeni neomejeni lepoti iskreno in mirno pogledal v oči, postal njen mož. V nekaj dneh se je v Amasyi trlo snubcev s celotnega kraljestva in onkraj njega. En za drugim so poskušali svojo srečo in vsem je spodletelo, saj so se ob pogledu na princeso in njeno lepoto povsem zmedli in obstali. A kmalu je prišel pravi. Reven, a pogumen fantič je princesi odstranil tančico, a v tistem trenutku so oba tako močno objele nadnaravne in močne sile razsvetljenja, da so oba objeli ognjeni zublji. Umrla sta v vročici njune povezanosti, njuni telesi pa naj bi bili še danes pokopani v jami zunaj mesta. Vedno, ko na skalno fasado groba posije sonce, površina svetlo zasije in spominja na princesino lepoto.

Nekoč je v turškem kraljestvu živel postaven mladenič, Qays ibn al-Mulawwah, ki se je zaljubil v prelepo Laylo al-Aamiriyo in doživel pravo ljubezensko tragedijo. Iz svoje sreče in ljubezni je črpal navdih in svoji srčni izbranki pisal čudovite ljubezenske pesmi.

Lokalni prebivalci so ga zaradi njegovega nezavednega truda, vztrajnosti ter nenavadne pojave pričeli klicati kar »Majnun«. Ko je čez nekaj časa Laylinega očeta zaprosil za roko, mu je ta odvrnil, da ni nobene možnosti, da bi se bila Layla poročila s kom, ki je psihično tako nestabilen. Ne dolgo potem se je Layla al-Aamiriya poročila z uglednim in premožnim trgovcem. Legenda ga opisuje kot privlačnega moškega z rdečkastjo poltjo, ki mu je bilo ime Ward Althaqafi, saj Ward v arabščini pomeni rožnato barvo. Ko je Qays ibn al-Mulawwah slišal za poroko, je začutil tako močno bolečino in blaznost, da je takoj zbežal v puščavo in njegova družina ga je neuspešno iskala dneve in noči. Nikoli ga niso našli in družina mu je v znak spoštovanja na v puščavi pustila hrano in pijačo.


Različni viri pravijo, da je še danes moč videti duha Qaysa ibn al-Mulawwaha, kako v puščavi recitira pesmi, namenjene Layli in v pesek s palico zapisuje verze.

Legenda se prične z grozljivo nočno moro sultana, ki se mu je sanjalo, da bo njegova hči v bližnji prihodnosti umrla zaradi kačjega ugriza. Ves prestrašen jo je takoj naslednje jutro zaprl v stolp Maiden, ki stoji sredi Bosporja. Poslal jo je v osamo, v zaprto življenje v stolpu. Leta so minevala in princesa je živela tam povsem osamljena, brez družbe in načrtov v življenju, a živa in zdrava. Nekega dne pa je hudo zbolela. Sultan je bil v skrbeh in ni vedel, kaj mu je storiti. Še celotna dežela se je zbala za življenje sultanove hčere. Ljudje so ji prinašali darila in malenkosti, ki bi naj olepšale dneve, in princesi je kmalu postalo bolje. Kmalu pa se je stolpu približala tudi starejša neznana ženička, ki je sultanovi hčeri prinesla košaro polno grozdja in sadnih dobrot, pod katerimi pa se je skrivala majhna, a zelo strupena kača. Ponoči, ko je dekle spalo, se je kača izplazila iz košare in sultanovi najtemnejši strahovi so se uresničili. Kača se je splazila do sultanove hčere in jo smrtonosno ugriznila.

potovanje tujina zavarovanje turčija
Ne pozabi se zavarovati za brezskrbne počitnice!
Sorodni zapisi