}

Mistična bitja Islandije

Zavarovanje tujina > Mistična bitja Islandije
Mistična bitja Islandije

Mistična bitja Islandije so prav tako, kot njeni ljudje, močno povezana z neizprosno, vendar čudovito naravo. Že poznate zgodbe o nevidnih ljudeh, okamenelih trolih in čarovnicah, ki naj bi še vedno iskale vhod v sam pekel?Ena izmed najbolj čudnih stvari, ki jih boste opazili ob obisku Islandije, je skupek kamnin, ki jih stavbe in ceste niti malo ne zmotijo. Formacije kamnin naj bi bili domovi dveh vrst "nevidnih ljudi": Álfar "Vilinci" in Huldufólki "skriti ljudje". Huldufólki naj bi bili visoki in čedni, medtem ko za vilince pravijo, da so precej čudni, s čudnimi obraznimi proporcijami in dolgimi suhljatimi nogami. So odlični obrtniki in kmetje, ter imajo globoko razumevanje in povezavo z zemljo. Oboji naj bi imeli precejšno čarobno moč in legenda govori, da vas lahko bogato nagradijo, če vam jih le uspe prelisičiti. Če boste pot prekrižali Huldufólku in ne bo mogel mimo vas, vam bo ponudil darila in zaklad, v zameno, da se mu odmaknete s poti. Če boste darove sprejeli, bo čarobni človek izginil in vi boste ostali praznih rok. Če pa boste ostali odločni in njegovih darov in zakladov ne boste želeli sprejeti pa naj bi bili bogato nagrajeni. Čeprav naj bi bili oboji precej navihane narave, pravijo, da naj bi bili ob srečanjih večinoma vljudni in prijazni. Obstajajo številne zgodbe o skritih ljudeh, med drugim naj bi pomagali kmetom in obrtnikom, za katere menijo, da so vredni pomoči. Če pa začutijo, da so bili oškodovani pa raje pazite, njihove jeze ne želite videti. Islandski otroci že od malih nog vedo, da kamnov ne smejo metati v druge kamne, saj lahko ponesreči udarijo kakšnega od nevidnih, ter ga s tem hudo razjezijo.
Med bolj znane islandske legende pa sigurno spada še ena zelo posebna vrsta ljudi - troli. Skriti pred ostalimi ljudmi, naj bi se skrivali v temnih jamah Islandije. Troli sicer so nekakšni posebni ljudje, vendar pa njihova moč, velikost in grdost resnično deluje kot nekaj iz drugega sveta. Nimate pa se česa bati, če svoj čas radi preživljate na soncu, kajti troli se ne smejo izpostaviti sončni svetlobi, takoj naj bi se namreč spremenili v kamen. Malo izven islandske južne obale leži kraj Reynisdrangar, kjer lahko na lastne oči vidite kako izgleda okameneli trol. Legenda pravi, da so velikanske kamnite formacije vse, kar je ostalo od teles treh ogromnih trolov, ki so vlekli ladjo na obalo, ko jih je ujelo prvo jutranje sonce. Pravijo, da se njihovi besni glasovi lahko slišijo v viharju morja, hrepeneč po rešitvi. Čeprav so troli znani po svoji grobosti in temperamentu pa se ne bojte preveč, znali naj bi se vesti tudi povsem dostojno. Vedno bodo vrnili uslugo za uslugo in bili prijazni s tistimi, ki so prijazni z njimi. So dobri obrtniki, kmetje in ribiči, ter občasno ljubitelji človeka. To pa se lahko konča s potomci, ki so pol ljudje in pol troli, pravijo pa da naj bi bili presenetljivo zelo lepi. Pa vendarle, kljub lepim lastnostim, ki jih troli premorejo pa je vseeno treba opozoriti, da strah, ki traja že tisočletja ni popolnoma odveč. Veliko je namreč zgodb, ki opisujejo kako besni in neusmiljeno maščevalni troli lahko postanejo.
Islandija je dežela tisočerih legend, predvsem o čudežnih bitjih in mističnih ljudeh. Ker pa so Islandci veliki ljubitelji narave pa obstajajo legende, ki se navezujejo tudi na zemljo samo. Močne vulkanske sile so ustvarile robustno in lepo zemljo, danes se ji reče Islandija. Vroči žveplovi bazeni in odprtine za paro na površini, v temnih globinah pa črne votline vulkanskega kamna zarezujejo temne in sukane poti. Nastal je Hekla vulkan, ki se nahaja na južni strani Islandije. Legenda pravi, da naj bi bil ravno ta vulkan izredno pomemben za islandske čarovnice. Le-te naj bi se že tisočletja za vsako Veliko noč zbirale okoli vulkana. Verjamejo namreč, da naj bi se v Hekli skrivala prava vrata v pekel. Čarovnice se zberejo, častijo in plešejo okoli Hekle, v upanju, da se jim bodo odprla vrata v pekel. Do sedaj naj vrat še ne bi našle, obupale pa vseeno niso. Le kaj se bo zgodilo, če čarovnicam enkrat le uspe najti peklenska vrata?

tujina zavarovanje potovanje
Ne pozabi se zavarovati za brezskrbne počitnice!
Sorodni zapisi