}

Neustrašni junaki belgijskih mitov

Zavarovanje tujina > Neustrašni junaki belgijskih mitov
Neustrašni junaki belgijskih mitov

V Belgiji se skriva veliko junakov, ki se neustrašno borijo proti krivicam. Nekateri se borijo proti velikanom, drugi pa osvobajajo vojake v času vojne. Spet tretji pa se iz svojih nasprotnikov tudi malo ponorčujejo.

Evropske prestolnice so polne zanimivih zgodb in turističnih znamenitosti. Eno takšnih najdemo tudi v Bruslju, nedaleč stran od glavnega trga Grand Place. Gre za drobcen kipec golega dečka, ki lula v vodnjak in so mu dali ime Manneken Pis. Poznate njegovo zgodbo, legendo?

Manneken Pis je eden izmed najbolj znanih simbolov Bruseljčanov, ki upodablja njihov smisel za humor in njihovo neodvisnost misli. Legend, ki predstavljajo zgodbo bruseljskega golega dečka je kar nekaj. Najbolj znana in razširjena govori o Godfreyju III. iz Leuvna. Šlo je za dveletnega dečka oziroma vojvodo, čigar vojska se je v sredini dvanajstega stoletja borila proti vojski Berthouta, gospodarja Grimbergna. Berthout je imel močno in številčnejšo vojsko, polno zmag željnih mož. Ker so želeli Godfreyjevi najbližji svetovalci opogumiti svoje vojake, so malega Godfreyja dali v košarico, ki so jo obesili na drevo. Od tam je Godfrey uriniral na Berthoutove vojake, ki so nato izgubili bitko. Spet druga legenda pa pravi, da je nekoč, pred davnimi leti, bogat trgovec, ki je dopustoval v belgijski prestolnici, med obiskom mesta izgubil svojega ljubljenega mladega sina. Iskalna akcija je takrat stekla: prečesali so vse vogale mesta, in pogledati v vse kleti, dokler niso našli dečka, ko je uriniral v majhnem vrtu. Trgovec bi naj nato domačinom iz hvaležnosti zgradil vodnjak.

Tokratna legenda prihaja iz Antwerpna, prijetno umirjenega belgijskega mesteca z bogato kulturno dediščino. Pred več kot tisoč leti je to mesto predstavljalo le majhno naselje v rimskem cesarstvu, ki ga je nadziral Druon Antigun - velikan ruskega rodu.

Druon je bil znan po tem, da je rad načrtoval velikopotezne projekte in si želel naselje dvigniti iz sivega povprečja. Nekega jutra se je prebudil z željo po veliki palači sredi mesta, ki bi obenem nadzirala tudi uporabo glavne reke. Tako je dal zgraditi velikanski grad ob reki Scheldt, s katerega so nato pobirali davek na prečkanje reke. Njegov način nadziranja je bil res krut. Velikan Druon je namreč ukazal, da morajo njegovi podaniki odrezati roke vsem tistim mornarjem, ki niso mogli ali niso bili pripravljeni dati več kot polovice svojega tovora. Njihove roke so nato enostavno odvrgli v reko. Pripovedke, ki so se razširile med prebivalci so pričale o nenavadnih oblikah rib in osiromašeni podobi narave okoli reke, kar je bila posledica vse pogostejših izživljanj nad mornarji, ki niso upoštevali Druonovih zahtev. Nekega dne je po reki, vzdolž velikanskega gradu, plul rimski vojak Silvius Brabo. Zavrnil je plačilo cestnine in izpodbijal Druona na dvoboj. Uspelo mu je! Premagal je velikana, mu odrezal glavo in roke, ter vse odvrgel v reko. Na mit oziroma dvoboj med Druonom in Brabom še danes opominja kip pred mestno hišo v Antwerpnu.

Angeli Monsa predstavljajo eno najbolj priljubljenih legend v Belgiji. Gre za zgodbo o skupini angelov, ki naj bi na začetku prve svetovne vojne zaščitili vojake v bitki pri Monsu.

Legenda je seveda nastala na ostankih pravih dejstev. 22. avgusta 1914, zgolj osemnajst dni po začetku prve svetovne vojne so se britanski vojaki naselil vzdolž kanala Mons - Conde v Belgiji. Njihov cilj je bil ustaviti večje število nemških vojakov, ki so bili pod vodstvom generala Aleksandra von Klucka namenjeni proti Belgiji in na sever Francije. Sprva so bili uspešni in so se Nemcem dobro upirali, kasneje pa so se pričel umikati. To je pričelo vse bolj načenjati podobo angleških in belgijskih vojakov, ki so v družbi veljali za nepremagljive. Nemci so bili vse številčnejši in 4.000 vojakom Commonwealtha ni kazalo dobro, zaradi česa so pričeli nov umik. Takrat pa je nekaj belgijskih vojakov prvič videlo angele, ki bi jim naj pomagali tako preživeti, kot kasneje premagati Nemce. Obstaja veliko različic zgodbe, a vse se poenotijo v tem, da se je kar naenkrat na nebu prikazal veličasten konj z angelsko vojsko, ki se je spustila na tla in v trenutku osvobodila Belgijce in Angleže. Medtem, ko nekateri verjamejo v nadnaravna manifestacije, so drugi prepričani, da je šlo v primeru Angelov Monsa za napačno identificiranje čudnih formacij oblakov ali pa za halucinacije, ki jih doživljajo izčrpani vojaki.

tujina zavarovanje nezgoda
Ne pozabi se zavarovati za brezskrbne počitnice!
Sorodni zapisi