}

Po fantastičnih kotičkih Avstrije in Tajske

Zavarovanje tujina > Po fantastičnih kotičkih Avstrije in Tajske
Po fantastičnih kotičkih Avstrije in Tajske

Pravljični potep po svetu nas je zanesel v gorato Avstrijo in rajsko Tajsko. Spoznali in raziskali smo tamkajšnje zgodbe, ki burijo domišljijo in ustvarjajo mistično čarobnost obeh dežel. Če boste zimske počitnice preživeli v zasneženi Avstriji ali topli Tajski, nikar ne spreglejte zgodbic in mitov, ki delajo obe državi še bolj čarobni.

Avstrija

Skrivnostni vodnar

Styria – Štajerska, zvezna dežela Avstrije, se ponaša s čudovitim gorovjem, v objemu katerega je davno prebival nenavaden vodnar. Ob sončnem vremenu so tamkajšnji domačini občasno videvali skrivnostnega moža, ki je plaval v jezeru ali poležaval na soncu. Radovedni vaščani so ga želeli ujeti, vendar je izmuzljivež vedno pobegnil. Skovali so načrt. Ob jezero so prinesli okusno hrano in vino ter v bližino pogrnili plašč s smolo. Vodnar je opit od vina oblekel plašč, ki se je zalepil na njegovo kožo, in tako je postal lahka tarča. Za svojo svobodo je vodnar ponudil dragoceno darilo. Izbrali so lahko med zlato nogo, ki bo trajala nekaj let, srebrnim srcem, ki ga bodo lahko obdržali več sto let ali železnim klobukom, ki bo trajal večno. Izbrali so modro in se odločili za železen klobuk. Vodnar je takoj pokazal na bližnjo goro in pobegnil. Ko so vaščani začeli kopati, so našli dragoceno železovo rudo in še danes je na planini Erzberg (Rudna gora) rudnik, ki je obogatil ljudstvo na avstrijskem Štajerskem.

Zlobni parkelj

Decembra pridne otroke tako pri nas kot pri naših sosedih v Avstriji obdarijo trije dobri možje, med katerimi prvi razveseljuje Sveti Miklavž. Tiste malo manj pridne pa obišče prav poseben mož – Parkelj. Rogata pol-kozja in pol-demonja žival na predvečer godu Svetega Miklavža prileze iz svojega skrivališča in kaznuje poredne otroke. S svojimi temnimi lasmi, ostrimi rogovi, verigami, zvonci in brezovimi šibami otroke opominja na pridnost in ubogljivost med letom. Po krščanski tradiciji 6. decembra zjutraj, na god Sv. Miklavža, pridne otroke pričaka darilo, ki ga je dobri mož na svojem obhodu prinese zanje, neubogljive pa šiba, ki jo kot opomnik pusti zlobni Parkelj. Najbolj neposlušne in poredne otroke pa Parkelj s seboj odpelje v svoje podzemno skrivališče, od koder ni povratka. Dobro ga poznajo v Avstriji, Nemčiji, Sloveniji, južni Tirolski, severni Italiji ter na Češkem in Bavarskem, zato se poredneži težko skrijejo pred njim.


Čudežno drevo z zlatimi sadeži

Med avstrijskimi vršaci se bohoti čarobno drevo. Njegova zgodba se začne podobno kot mnoge druge ... Nekoč, pred davnimi časi je živel kmet, ki je imel tri sinove. Eden od sinov, Hansl ali Janko po naše, je bil počasne sorte, nič, česar se je lotil, ni uspelo. V bližini vasi, med špičastimi vrhovi, je zraslo čudežno drevo, čigar vrha ni nihče videl. Ko je zanj slišala princesa, si je zaželela sadeža z vrha. Veliko mož se je lotilo plezanja, a neuspešno. Zadnji se je na drevo povzpel Janko. Po nekaj dneh plezanja, ko je bil utrujen in ni našel pravega prostora za spanje, je v odprtini v deblu spoznal prijazno staro ženičko, ki ga je veselo sprejela. Pojasnila je, da je gospa Ponedeljek in da mora do cilja priti še mimo gospa Torek, Sreda, Četrtek, Petek, Sobota in nato bo videl, kaj ga čaka. Vsak dan je tako spoznal eno od starih žena in vsak dan je bilo plezanje težje. Ko je zapustil sobotno odprtino in se povzpel višje, se je za obzidjem odprl svet, bleščeč od zlata in okusnih zlatih sadežev. Nekateri pravijo, da je Janko ostal v zlatem svetu, drugi prepričano razlagajo, da je prišel nazaj in ponosno pripovedoval o odkritju. Vsi pa vneto iščejo zlat sadež, ki ga je Janko z drevesa vrgel oz. prinesel princesi. Kdo ve, morda ga najdete prav vi!

Tajska

Tajska rečna pošast

Tajska navdušuje s svojo čarobno naravo in bogato mitologijo. Mekong, 12. najdaljša reka na svetu, je dom Phaya Naga. V reki, ki teče po ozemlju Tibeta, Kitajske, Mjanmarja, Tajske, Laosa, Kambodže in Vietnama, živi zmaju in kači podoben stvor. Ta veličasten stvor s svojimi nadnaravnimi močmi že stoletja varuje tajsko prebivalstvo. Z dna reke neprestano opazuje ljudstvo in enkrat letno pošlje majhne balončke rdeče svetlobe, ki se dvigujejo 100 metrov visoko ter izginejo v zrak. Vsako leto se ljudje zberejo ob obrežju mogočne reke in opazujejo nenavaden pojav, ki ga še danes nihče ne zna pojasniti. Če ne verjamete, se ob zaključku deževne dobe odpravite k obrežju reke Mekong in v dolgih nočeh opazujte pojav mekonških lučk. Morda jih spušča prav Phaya Naga ...

Princesa z labodjimi krili

Pred davnimi časi je živela tajska princesa po imenu Manorah Kinnaree. Bila je najmlajša od sedmih kraljevih hčera. Že od rojstva je imelo vseh sedem čudovitih mladih deklet labodja krila. Kraljeva družina je živela ob robu velikega Himmapan gozda, v katerem so domovala številna čudežna bitja. Mlade princese so oboževale jezero, ki je bilo v gozdu, zato so pogosto posedale ob njem. Nekega dne jih je tam našel zviti možak Prahnbun. Pogled mu je zastal na lepi Manorah. V prepričanju, da bo princesa všeč tudi princu Sutonu, jo je želel ugrabiti. Ker je vedel, da bodo ob napadu odletele, je za pomoč prosil gozdnega zmaja. Ta mu je podaril čarobni bič, s katerim je fant zvezal princesina krila in jo ugrabil. Dekle je odpeljal v kraljestvo svojega princa, kjer je med mladima človekoma vzplamenela ljubezen na prvi pogled. Po besedah mnogih domačinov obisk mogočnih tajskih gozdov prinaša srečo v ljubezni.

Simbol varnega potovanja

Garuda – velika, ptiču in človeku podobna žival, je močno prisotna v hindujski in budistični mitologiji, na Tajskem pa je simbol varnega potovanja. Ima zlato telo močnega moža, bel obraz, rdeča krila, orlov kljun, na glavi pa čudovito krono. To starodavno božanstvo je bilo tako veliko, da je lahko prekrilo sonce. Preletaval je nebo in na svojih krilih prenašal boga Višnu. Višnu je pogosto obiskal zemljo in tajsko prebivalstvo. V znak spoštovanja in zaupanja je Garuda na Tajskem še danes zaščitnik popotnikov in spremlja vsa kraljeva vozila. Vse, ki se boste odpravili na raziskovanje čarobne Tajske, ščiti in vodi dobri Garuda, zato brez skrbi.

potovanje nezgodno zavarovanje zavarovanje za tujino
Ne pozabi se zavarovati za brezskrbne počitnice!
Sorodni zapisi