}

Potovanje je pravljica - Švica in tropska Šrilanka

Zavarovanje tujina > Potovanje je pravljica - Švica in tropska Šrilanka
Potovanje je pravljica - Švica in tropska Šrilanka

Decembra smo podrobno prečesali Švico in Šrilanko. Iskali smo mite in pravljične zgodbe, tiste dobro znane in tiste, ki jih morda še niste slišali.

Švica

  • Lepota neokrnjenih gora

Švicarske gore s svojo lepoto jemljejo sapo tako poleti kot pozimi. V njihovem objemu pa je svojo srečo našla tudi prijazna švicarska deklica Heidi, ki je prinašala veselje in smeh povsod, kamor je prišla.

Zgodba o siroti Heidi je v Švici skoraj ponarodela, decembrski čas pa ravno pravšnji, da vzamete v roke to čudovito pravljico in se prepustite domišljiji. Morda pa boste na smučarskih počitnicah v Alpah zališali vriskanje vesele Heidi.

  • Hudičev most

Pred davnimi časi so vaščani želeli zgraditi kamniti most, pri čemer so naleteli na tujca, ki jim je ponudil, da ga lahko zgradi sam, če se bodo strinjali s plačilom. Za plačilo je čudni možak, ki je bil pravzaprav sam hudič, zahteval prvo dušo, ki bo prečkala most. Po treh dneh je bil most končan, premeteni vaščani pa so čez most namesto človeka poslali kozo. Hudiča je to tako razjezilo, da je na most vrgel skalo, da bi ga uničil. Vendar je hudobec zgrešil, hudičeva skala pa se je odkotalila v kanjon blizu Göschenena, kjer jo lahko opazite še danes.

Če boste prečkali Hudičev most, se nikar ne bojte – hudič je že davno nehal zahtevati nedolžne duše.

  • Nerodni velikan

Hrib, na katerem stoji mesto Monthey, naj bi nastal iz vreče, ki jo je na svojem hrbtu nosil velikan in jo po nesreči spustil ravno na tem mestu. Na njegovi poti ga je spremljal še en orjak, ki je bil tako težak, da se je gora pod njim zlomila. Ostal je le prostor med njegovimi nogami. Ta trikotni vrh, ki sega do višine 4,478 metrov, je danes bolj znan kot Matterhorn in je eden najbolj fotografiranih gorskih vrhov v Švici.

Če ga boste obiskali, nikar ne pozabite fotoparata! J

Šrilanka

  • Domovina boga Ganesha

Ganesh je bil rojen kot običajni deček, sin Parvati in najmočnejšega hindujskega boga Shive. Ko se je deček po naključju spopadel s svojim očetom, ki zanj takrat še ni vedel, je nesrečnik izgubil glavo. Njegova užaloščena mati je takoj poslala vojake v gozd z naročilom, naj poiščejo prvo žival, katere glava bo obrnjena proti severu. Vojaki so naleteli na spečega slona, ki je postal zaščitni znak boga Ganesha.

Bog s slonovo glavo in človeškim telesom je eden od najbolj priljubljenih hindujskih bogov. Če se podate na Šrilanko, bo Ganesh gotovo pazil na vas.

  • Otok ljubezni

Deklica Valli Amma, princesa, je odraščala z lovci na otoku imenovanem Ceylon ali Šrilanka. Živela je v času kamene dobe, ko je bil otok z naravnim mostom povezan z Indijo, ljudje pa so ga, zaradi oddaljenosti in čudovite narave, imenovali »raj«. Mlada princesa se je močno in brezglavo zaljubila v boga lova Kandeja Yaka, modrega in mogočnega vladarja gore Kataragama. Ko je ta ugotovil, kako močno ga mlada princesa ljubi, se je zakrinkan spustil z gore in Valli obiskal ter se je želel dotakniti, a ga ta ni prepoznala in mu ni dovolila.

Naj vas razveselimo, kasneje je ljubezen zmagala in še vedno traja tam daleč na rajskem otoku Šrilanka. Njuni zaljubljeni duši pa se ob večerih še vedno sprehajata po otoških gozdovih. Morda ju boste za hip opazili, če boste gledali s srcem.

  • Morska pošast Makara


Makara je krokodilja morska pošast, ki je močno prisotna v hindujski in budistični umetnosti ter mitologiji. V starodavnih knjigah, najdenih med ostanki Šrilanskih domorodcev, je opisana kot pošast s slonjim rilcem, levjimi nogami, prašičjimi ušesi, ribjim trupom, zobmi obrnjenimi navzven, človeškimi očmi in dolgim, čudovitim repom. Velja za varuha prehodov in hodnikov, ki vodijo v templje šrilanskih božanstev.

Če boste obiskali Šrilanko, bodite pozorni, saj naj bi ob vsaki polni luni pošast prilezla iz vode in si pozorno ogledovala otoške novosti.

Potovanje je res pravljica. #razenkadarni Zavarovanja pa tudi ne potrebujete! :) #razenkadarga

potovanje zavarovanje v tujini
Ne pozabi se zavarovati za brezskrbne počitnice!
Sorodni zapisi