}

Pravljični potep po skrivnostni Indoneziji

Zavarovanje tujina > Pravljični potep po skrivnostni Indoneziji
Pravljični potep po skrivnostni Indoneziji

Dežela vulkanov, neokrnjene narave in prijaznih domačinov na tropskem jugu Azije skriva pravljične zgodbe in mite, ki še danes burijo domišljijo.


V tropskem raju, na indonezijskem polotoku se je skrita pred očmi ljudi odvila ena najlepših ljubezenskih zgodb – zgodba princese v zlati polžji školjki.

Nekoč sta na rajskem polotoku živela princ Panja Asmora Banguna in čudovita princesa Dewi Sekartaji. V njuno mirno življenje se je vmešal kralj sosednjega gradu, ki je želel mlado princeso omožiti in jo je zato ugrabil. Boginja razuma se je mlade princese usmilila in jo spremenila v zlatega polža. Naročila ji je, naj se odplazi do reke ter poišče svojega princa. Tam pa je zlato polžjo školjko ob rečni brežini med ribolovom našla stara gospa. Prijazna starka je školjko odnesla v svojo hiško, polžka v njej pa negovala in hranila. Nekega dne, ko se je starka vrnila z ribolova, je na mizi opazila kosilo, hiška pa je bila pospravljena. Ta čudež se je ponavljal iz dneva v dan, zato se je starka odločila skriti in najti skrivnostnega pomagača.

Po nekaj minutnem opazovanju je začudena zagledala, kako se je iz školjke mirno priplazila lepa princesa, ki je postorila vsa opravila in se nato hitro vrnila v svoj skrivni domek. Prijazna starka ji je želela pomagati, zato je naslednjega dne med princesinim pospravljanjem zdrobila školjko in mlado princeso s tem odrešila uroka.

Po dolgem iskanju se je v mestece vrnil tudi princ in med sprehodom ob reki v mali hiški zagledal svojo ljubljeno Dewi ... Njuna ljubezen je ponovno zagorela v vse svoji moči. Princ in princesa sta živela srečno do konca svojih dni, prijazna starka pa je ostala njuna dobra in zvesta prijateljica.


Speči vulkan Azije, ki se kot polotok razteza med Indijskim oceanom in Pacifikom, je dom indonezijske boginje morja in kraljice Južnega morja Nyai Loro Kidul.

Nyai Loro Kidul je bila čudovita mladenka, ki je po svoji podobi spominjala na morske deklice. Iz svojega dvorca, v osrčju ocena, je nadzirala mogočne valove Indijskega oceana. Ob polni luni se je ljudem prikazovala kot čudovita mlada kraljica, ki je s svojim šarmom začarala vse mlade može, spet drugič pa je prevzela podobo stare in modre gospe, ki se je sprehajala ob morski obali in delila modre nasvete. Pogosto si je izbrala žrtev, ji vzela dušo in jo ponesla s sabo v globine oceana, kjer ji je delala družbo v dolgih nočeh. Najraje je imela ribiče in nič hudega sluteče kopalce, ki so poležavali na morski obali.

Vaški ribiči še danes verjamejo, da lepotica kraljuje na oceanskem dnu, zato 6. aprila vsako leto pripravijo tradicionalno slavje njej v čast. Darujejo ji pridelke, v zameno pa mogočna kraljica v njihove mreže pošilja jate rib in umirja agresivne valove.


Sewu je drugi največji budistični tempelj v Indoneziji, čigar nastanek v 8. st. je zavit v globoko in temno skrivnost.

Mogočni tempelj, ki so ga po naročilu princa Bandung Bondowosa zgradili indonezijski demoni, je bil nekdaj zatočišče velikanov in zakletih princes. Demoni so pazili na svoje svetišče, ga varovali pred potresi, vulkanskimi izbruhi in številnimi vojnami. V veri, da tempelj varujejo in nadzorujejo zli duhovi, vaščani niso upali odstraniti niti delca kamnite tempeljske zgradbe.

Preseneča dejstvo, da je mogočen budistični kompleks, ki ga poleg glavnega templja dopolnjuje še 249 manjših svetišč, zgrajen v bližini hindujskega templja Prambanan. Domačini so še danes močno prepričani, da je bila vas razdeljena med dve verstvi, ki pa sta živeli in se razvijali v slogi in sožitju.


potovanje indonezija tujina zavarovanje za tujino
Ne pozabi se zavarovati za brezskrbne počitnice!
Sorodni zapisi