}

Romunija, dežela prepletenih skrivnostnih zgodb

Zavarovanje tujina > Romunija, dežela prepletenih skrivnostnih zgodb
Romunija, dežela prepletenih skrivnostnih zgodb

Romunija je dežela, ki je prepletena s skrivnostnimi zgodbami, ki so navdih črpale predvsem v naravi. Veliki srednjeveški trgi, mogočni gradovi in palače spominjajo na bogato zgodovinsko vrednost te dežele. Spoznajte njihove zgodbe.

Tisočletja nazaj, preden so po Zemlji v večini hodili ljudje, so živemu in neživemu vladali velikani. V Romuniji so jih klicali Uriasi.

Čisto zares je šlo za velikane, saj so bili večji od česarkoli na svetu. Nekateri izmed njih so imeli glave v velikosti največjih in najmočnejših gor, njihove dolge noge ter ogromna stopala pa so jim omogočali, da so v nekaj korakih dosegli katerokoli deželo. Četudi so na prvi pogled delovali zastrašujoče, pa so bili v resnici izjemno nežna in občutljiva bitja. Uriasi in ljudje so večinoma živeli v sožitju in miru, a nekega dne je prišlo do napetosti. Nobena stran ni bila mirna in zadovoljna, zato je prišlo do hude vojne, ki je pripeljala da najhujših grozodejstev, ki jih svet poznal v tistem času. Bog se je zato odločil, da bo svet zastavil na novo. Poplavil ga je s prvotnimi vodami in izničil vse, kar je svet do takrat poznal. Ostala je le Noetova barka z njegovo družino.

Legenda pravi, da so grobnice, ki so ostale za velikani oziroma Uriasi, polne bogastva in zlatnikov. Nad grobovi se v času praznikov pojavi tudi magični ogenj, ki izriše pod do bogastva.

Po skrivnostnih poteh romunskih gozdov že stoletja poplesavajo in pojejo magične vile. Imenujejo jih Iele; gozdna dekleta.

Gre za nežna, izjemno rahločutna, milostljiva, a močna dekleta, katerih lepoto je nemogoče opisati z besedami. Pričevanja, ki krožijo iz ust do ust, govorijo o tem, da se dekleta pojavljajo le ponoči, ko uživajo v plesu in lahkotnosti svoje svobode. Nekatere legende razkrivajo, da gre za duše žensk, ki zaradi različnih prekletsev nikoli niso našle svojega miru. Iele krožijo po gozdovih ter okoli jezer in hribov. Ko se ustavijo, se združijo v krog, kjer prepevajo in plešejo. Tu pokažejo tudi svojo magično moč, saj trava na tem mestu izgine, izriše pa se krog. Legenda pravi, da kdorkoli je kasneje prečkal ta krog, je za vedno zbolel. Iele ne marajo, da jih med plesom kdo opazuje. Če jih, potem si ne morejo pomagati in se tistemu, ki jih je med plesom gledal, ne godi dobro. Skozi stoletja so se ustvarile govorice, kako moški, ki so se srečali z njimi, ali niso preživeli, ali pa so jih Iele pohabile. Romunske godne vile niso hudobne, a vse česar se dotaknejo, se znajde v hudi nevarnosti.

Skozi stoletja so se po vsem evropskem prostoru razširile mogočne zgodbe o strašnih vampirjih in krvoločnih drakulah, a resnična zgodba sloni na družinski legendi, ki izvira iz Romunske pokrajine Transilvanije. Drakula iz vsem znanih filmov z njo ni povezana, no, razen kadar je.

Nedolgo po letu 1400 se je v Transilvaniji rodil Vlad III., ki so ga klicali tudi Vlad Tepeš. Ko je bil star 12 let, sta z mlajšim bratom kot talca odšla na dvor današnje Turčije, v tem času pa so njegovega očeta sprejeli v Zmajev red, zato je dobil naziv 'Dracul'. Ko se je okoli leta 1446 Vlad vračal v Transilvanijo, je slišal za smrt svojega očeta in brata ter se odločil, da bo prevzel oblast. Že med kronanjem naj bi po nekaterih legendah krvavo obračunal z morilci svoje družine, a sledilo je še večje gorje. Leta 1459, ko je želel dokončno obračunati s svojimi tekmeci, je v transilvanskem mestu Brasov dal na kole natakniti 30.000 meščanov. Da misli resno in da ne bo popuščal je pokazal s tem, ko si je dal sredi nataknjenih trupel postaviti mizo za večerjo in jo pojedel med umirajočimi.

Kmalu se je Vlad namenil osvojiti tudi otomansko kraljestvo. Bil je odločen, da bo ustavil turške vpade v Evropo in se je zato množično izživljal nad turškimi vojaki. Po nekaterih pričanjih naj bi jih dal pred utrdbo Targoviste na kol natakniti okoli 20 tisoč. Vlad je bil znan po tem, da naj bi pil kri svojih sovražnikov in celo, da je občasno jedel človeško meso. In najverjetneje tu tiči prava povezava z likom, ki ga je skoraj štiristo let kasneje v svoji zgodbi opisal Bram Stoker.

potovanje tujina zavarovanje
Ne pozabi se zavarovati za brezskrbne počitnice!
Sorodni zapisi