}

Skrivnosti gorate Italije

Zavarovanje tujina > Skrivnosti gorate Italije
Skrivnosti gorate Italije

Dežela vrhunske kulinarike, velikih umetnikov, škandaloznih politikov in največjih romantikov v svojem goratem predelu skriva zgodbe, ki še danes burijo domišljijo.


Med vrhovi in dolinami slikovite italijanske pokrajine Belluno pohajkuje majhen, igriv in nagajiv gospodič. S svojo osladno prijaznostjo in velikim klobukom zavaja utrujene popotnike in jih vedno znova spelje s prave poti.
Mazaròl je stari znanec gora, naguban obraz pa razkriva vsa njegova leta, ki jih že davno ni moč prešteti. Vedno oblečen v rdeče, s turkizno modro jopico, velikim klobukom in črnim plaščem že stoletja nagaja planincem. Starček je sicer dobre narave, vendar nekoliko divje razdražljiv, kar je povsem običajno za samotarja kot je on. Sovražno in malce agresivno nastopi proti tistim, ki izdajo njegovo zaupanje ali se mu posmehujejo. Otroke, ki so nagajivi in ne ubogajo staršev pa skrije pod svoj črni plašč in jih odpelje s seboj med visoke vršace. Kadar je zares zlovešče razpoložen pa v visokem snegu pušča svoje sledi, ki jim utrujeni in premraženi planinci, v upanju po rešitvi, pogosto sledijo. Sledi vodijo do gorske jame, kjer možic prebiva. Kdor pa vstopi v jamo, v trenutku pozabi vse o sebi in z možicem ostane na gori.


Starodavni zapisi, najdeni v visokih italijanskih gorah, pričajo o samotarju, ki se je ob polni luni popolnoma spremenil – njegovo kožo je prerasla gosta dlaka, noge in roke so se prelevile v tace z ostrimi kremplji in obraz je zamenjala krvoločna volčja glava. Že veste, kaj sledi? Zgodba o volkodlaku, seveda.
Pripovedovalci niso znali natančno povedati ali je bila preobrazba posledica magije ali prekletstva, ki se je z ugrizom drugega volkodlaka prenesla na nedolžnega samotarja, morda pa se je mož že rodil s to posebnostjo. Z gotovostjo pa poročajo, da je bil možakar sicer sramežljive narave in prijetnega nasmeha. Ljudi se je navadno izogibal, v pogovoru pa večkrat omenil, da med gorskimi vrhovi, v samoti in miru uživa svoje skromno življenje. Nekega večera so stari pastirji gnali ovce z gorskih pašnikov, pri tem pa jih je ujela nevihta. S svojo čredo so prenočili v gorski votlini blizu samotarjeve koče. Točno ob pol noči so zaslišali globoko rjovenje in pokanje starih lesenih palic. Prestrašeno so zrli v gozdove osvetljene z luninim sijem. Po nekajurnem lovu se je volku podobno bitje približalo koči in leglo pred vrata. Kmalu je temno dlako zamenjala človeška koža, močne tace so se spremenile v človeške okončine in volčji gobec je zamenjal prijeten nasmeh gorskega samotarja. Naslednje jutro so pastirji zgodbo razširili po vasi, ker pa ji ni nihče verjel, so jo skrbno zapisali in skrili v najvišjo gorsko kočo. Tam je v zaprašenem zaboju počakala stoletja, do danes, ko je zgodba volkodlaka obnorela svet.


Ste že slišali zgodbo o nastanku Rima? Nekoč, pred davnimi časi sta v Albi Longi, eni od starodavnih latinskih mest, v bližini sedanjega Rima, živela brata dvojčka.
Njuna mati Rhea Silvia je bila devica in hči nekdanjega kralja, ki ga je takoj po smrti zamenjal njegov brat Amulius. Rhea Silvia je rodila dvojčka, sinova boga Marsa. Tako sta plemiška otroka ogrozila položaj tedanjega kralja Amuliusa. Ukazal je, da fanta ubijejo in ju odvržejo na breg reke Tiber. Pred smrtjo ju je rešil Tiberinus, varuh reke in tako so vojaki Romulusa in Remusa v pleteni košari odložili ob italijanski reki. Preteklo je veliko vode, preden je zapuščena dvojčka našla prijazna volkulja. Prestrašena otročička je odpeljala v svojo votlino in ju skrbno negovala. Med igro na gorskem pašniku pa je razigrana otroka nekoč zalotil pastir. Razžalostila ga je njuna strašna zgodba in zapuščena dvojčka je odpeljal s seboj v dolino. Ko sta odrasla, sta želela obiskati kraj, kjer ju je našla skrbna volčja mama. Po prihodu ob reko je Romulus zabodel svojega brata Remusa. Tako je čast odkritja mesta pripadla le njemu in mesto je poimenoval po sebi - ROME.

(vir: http://www.italy-tours-in-nature.com/dolomites-myths.html, https://www.italy101.com/page/italian-myths-and-legends)

potovanje zavarovanje
Ne pozabi se zavarovati za brezskrbne počitnice!
Sorodni zapisi