}

Čarobna Kitajska

Zavarovanje tujina > Čarobna Kitajska
Čarobna Kitajska

Čarobna Kitajska, dežela izjemne zgodovine in bogate tradicije. Dežela, kjer se tradicija sreča z modernimi pristopi in hkrati dežela, kjer ljudje med seboj radi delijo zanimive zgodbe. Preberite si njihove najbolj kreativne legende in spoznajte to zanimivo mitologijo.


Kitajska je ogromna dežela s številnimi zgodbami, ki izvirajo tisočletja v preteklost. Družba neguje svoj odnos do narave in živali, predvsem nekaterih vrst, ki jih častijo. Med njimi so tudi opice, najbolj znana sliši na ime Sun Wukong.

Izročilo, ki je legendo tisočletja izrisovalo iz ust do ust pravi, da gre v resnici za kombinacijo človeka in opice oziroma opičnjaka z nadnaravnimi lastnostmi. Zgodbe ga opisujejo kot pravo nesmrtno božanstvo, ki mu sledijo vsi. Sun Wukong se je nastal na prav poseben način. Rodil se je namreč iz skalnega jajca. Kamnito jajce bi naj veter na vrhu gore obrusil v obliko opice, ki se je rodila z vsemi petimi čuti in vsemi organi. Ko pa je prvič zadihal pa je obvladal vse. Takoj je pobegnil naravnost v nebesa, kjer so opazili njegovo moč in ga postavili za konjušnika. Ker se kralj opic s tem ni strinjal, je spustil na prostost najlepšega žrebca. V zmedi, ki je nastala po tem, ko so bogovi kralju opic obrnili hrbet, je Sun Wukong ukradel napoj nesmrtnosti, breskve nesmrtnosti in nebeško vino. To je bilo za bogove preveč in kralj opis je pobegnil nazaj v svoje kraljestvo. Njegova moč se z leti le krepi.

Daljni vzhod neguje občutke miru, pozornosti in tradicije. O tem priča tudi zgodba o Chang E. Drobnem dekletu, ki je skupaj z nesmrtnimi, dobrimi ljudmi in vilami živelo v nebesih.

Ko je nekega dne Chang E. po pomoti med delom pomotoma razbila dragoceno posodo iz porcelana, ji je jezen nebeški cesar zapovedal življenje na Zemlji. V nebesa bi se lahko vrnila zgolj z dragocenim odtisom svojega dela med ljudmi. Na Zemlji je Chang E. zaživela kot kmečka punca v revni družini, ko pa je dopolnila 18. leto pa je spoznala strelca in lovca po imenu Hou Yi, s katerim se je iskreno spoprijateljila. Nekega dne pa se je zgodilo nepričakovano. Namesto enega sonca, jih je na nebu sijalo 10. Hou Yi je v svojem elementu želel rešiti družbo pred prihajajočim koncem, posledično pa je na nebu ostalo samo eno sonce, saj je ostale uspešno odstranil s svojimi strelskimi puščicami. Strelca so razglasili za narodnega junaka, kmalu pa se je poročil tudi z lepo Chang E in postal kralj. Kmalu po poroki je Hou Yi pričel z iskanjem nesmrtnosti in tako naročil magičen eliksir. Eliksir v obliki tablete pa je ponesreči, še pred končano pripravo, vzela Chang E. Še preden ji je uspelo zbežati jo je pričel Hou Yi loviti. Chang E. je skočila skozi okno na vrhu palače in namesto, da bi padla, je plula v nebo proti luni. Kralj je neuspešno pošiljal puščice za njo, ko pa je Chang E. pristala na luni pa jo je čakala kazen mati narave, saj se je igrala z nesmrtnostjo. Večno družbo ji je delal zgolj magičen zajec. Medtem se je kralj Hou Yi povzpel na sonce in zgradil palačo. Tako sta Chang E in Hou Yi na podlagi zgodovinske legende predstavljala Yin in Yang, luno in sonce.

Morda veste zakaj Kitajci svoje novo leto slavijo tako burno, veselo in glasno? Za vsem skupaj stoji zgodovinska legenda, ki priča o moči sodelovanja, povezovanja in dobre volje.

Pred davnimi leti je po deželi namreč vladal strah. Strah pred grdim, strašnim in nerazumljivim bitjem po imenu Nian, ki je domoval visoko v gorah. Redno se je namenjal v deželo in strašil ljudi, zaradi česar so se prebivalci počutili odrinjene in so venomer živeli v predpostavki, da njihov dom ni zares njihov. Prišla so obdobja, ko so se prebivalci tako močno bali druženja in izhodov iz hiš, da so se za tiste dni, za katere so vedeli, da bo v vas prišel Nian, zaklepali in zadrževali v kleteh. Starejši modrec je nato predlagal rešitev. Zbranim je predstavil idejo, po kateri bi lahko vsi skupaj zaživeli v miru in sreči. Po njegovih navodilih so se ljudje zbrali, povezali in delovali kot eno. Z močjo povezovanja in sodelovanja so pričakali Niana, ki je bil tako presenečen, pravzaprav šokiran, da se je samo obrnil vstran in tekel, dokler so mu noge dale. Kmalu so ga prebivalci ulovili in za vselej prekinili svojo agonijo. Tako se je tudi v resnici lahko pričelo praznovanje novega. Novega leta. Novega obdobja. Naj vam izdamo še to, da beseda Nian poleg imena nosi še en pomen. V kitajščini pomeni »leto«.

potovanje zavarovanje tujina
Ne pozabi se zavarovati za brezskrbne počitnice!
Sorodni zapisi