}

Gorata dežela kraljeve glasbe, Avstrija

Zavarovanje tujina > Gorata dežela kraljeve glasbe, Avstrija
Gorata dežela kraljeve glasbe, Avstrija

Avstrija, dežela severnih sosedov, slovi po visokih gorah, prostranih gozdovih, neokrnjeni naravi, čudovitih mestih in kraljeve klasični glasbi. Spoznajte mite in legende te dežele podalpske pokrajine.


Mimo visokih smrek se je nekoč čez avstrijski gorski hrbet vila ozka pešpot. Na najvišji točki tega dolgega hrbta pa še danes leži Teufelstein, ki ga mnogi bolje poznajo kot hudičev stolp.
Nekoč v starih časih je padli angel Lucifer dobil božje naročilo. Zgraditi je moral stolp, po katerem se bi lahko vzpel v obljubljena nebesa. Božja zahteva je bila, da ga dokonča preden na božični večer zvon na vaški cerkvi odbije polnoč. Lucifer je dneve in noči iskal največje skalne gmote, jih s trudom vlačil na vrh in jih zavzeto zlagal v lep stolp. Na predvečer božiča pa stolp ni dosegel niti višine bližnjega gorskega vrha. Po trdem delu in neuspelem poskusu se je moral angel Lucifer napotiti nazaj v pekel. Njegovo delo pa še danes občudujejo pohodniki s celega sveta, ki poročajo, da skalnata skulptura odseva posebno energijo in moč. Vaščani so prepričani, da je Lucifer pred odhodom v podzemlje svojo jezo prenesel v hudičev stolp, bilo pa jo je toliko, da jo le ta še danes izžareva.

Pred mnogimi leti je mlad vojak priromal v mogočno baziliko v mestu Mariatrost blizu avstrijskega Gradca. Prišel je po božjo pomoč, ki naj bi izničila nesrečnikov urok.
Do mladega vojaka je še v času njegovega šolanja pristopila lepa ciganka. Fanta je povabila na ples, nerodni mladenič pa jo je zavrnil z izgovorom, češ da se sramuje svojih starih in grdih čevljev. Ciganka je z besom v očeh uročila vojaka, ki je imel od njunega srečanja naprej vedno nesrečo s svojimi čevlji. Za potrditev uroka je iz njegovega vratu vzela čudovit šal. Mladeničevi čevlji pa so po dveh dneh vedno razpadli in tako se je vojak neprestano sramoval svojih ponošenih obuval. Po mnogih letih in neštetih nesrečnih menjavah čevljev je, v upanju po odrešitvi, vojak odromal v Mariatrosijsko baziliko. Molil je že cel dan in celo noč, ko je nad svojo glavo zagledal čarovnico. Mlada ciganka, v podobi čarovnice, mu je vrnila izgubljeni šal in s tem preklicala svoj grozni urok. Od tedaj pa je imel vojak vedno srečo s svojimi čevlji in nikoli več ni zavrnil povabila na ples.

Ob vznožju čudovitega hriba Jolerbühel leži slikovita majhna vasica Bezau. Nekoč je v tej vasi živel bogat kmet. Njegovi požrešnosti in pohlepu pa ni bilo meja. V lasti je imel vse okoliške rodovitne poljane in najlepše gozdove.
Nekega dne je posestvo bogatega kmeta obiskal star berač. Trdosrčni kmet ga je nesramno pregnal in vanj zalučal veliko skalo. Starec se je boječe obrnil in zamrmral »Le pazi se, boš že videl, kaj te bo doletelo«. Trenutek za tem se je nad vasico zgrnila črna tema. Vsi okoliški potoki so se združili v deročo reko, ki je za seboj ruvala drevesa, nosila težke balvane in rušila hiše. Med močnim rečnim tokom pa je mirno stal berač, ki je na rdeči vrvici vodil groznega zmaja. Zmaj je s svojim repom rušil vse, kar mu je prišlo na pot. Berač se je za hip ustavil ob veliki hiši bogatega kmeta in zmaju ukazal naj kmečko poslopje poponoma uniči. Kmalu za tem so se vode umirile, svetloba je napolnila vas in stari berač je skupaj z zmajem za vedno izginil.


potovanje zavarovanje za tujino
Ne pozabi se zavarovati za brezskrbne počitnice!
Sorodni zapisi