}

Madžarske zgodbe in legende

Zavarovanje tujina > Madžarske zgodbe in legende
Madžarske zgodbe in legende

V madžarskih zgodbah in legendah že stoletja kraljuje Szépasszony, lepa Bela ženska. V nadaljevanju preberite še druge mite iz Madžarske, med drugim tudi o bogu Hadurju, h kateremu so se v vojaščaki obračali v najtežjih trenutkih ter o zmaju podobnem bitju, Sárkány.


V madžarskih zgodbah in legendah že stoletja kraljuje Szépasszony. Večinoma je bila opisana kot nebeško bela in osupljivo lepa Bela ženska, z dolgimi, srebrnimi in vidno negovanimi lasmi. Vedno je bila oblečena v žareče bele obleke.

Legenda pravi, da gre za vodno boginjo, ki se pojavi po dežju ali med nevihto, najraje pa zapeljuje mlade moške. Szépasszony je lahko vsakemu, ki si ga je izbrala, podarila lepoto, pravo romanco in nepredstavljivo doživetje. Bila naj bi mojstrica tako usodnih ljubezenskih napojev, kot urokov. Njeno ime - Szépasszony, v madžarščini dobesedno pomeni "lepa ženska", ljudem pa že od nekdaj predstavlja duh romance, rodnosti, rojstva in smrti. V zadnjih stoletjih legenda dobiva vse bolj krvoločen prizvok. Szépasszony opisujejo kot napornega demona, ki naj bi bil izredno nevaren, obtožili pa so jo tudi smrti številnih otrok. Še danes ni jasno, kako so izginili številni otroci, ki so na območju, kjer naj bi ljudje opazili Szépasszony, kar naenkrat izginili. Prav tako ni jasno, koliko vsebine legende je nastale na osnovah resničnih dogodkov oziroma koliko vsebine je posledica obrekovanja, namenjenega preprečevanju častitve vodne boginjeSzépasszony.

Madžari in njihovi predniki so častili veliko bogov in boginj, ki so skrbeli za vse plati vsakdanjega življenja. Stoletja so na njihovem ozemlju potekali številni boji za ozemlja, in tako so se v težkih trenutkih vojščaki obračali k Hadurju, bogu vojne in ognja.

Stoletja stare legende, ki predvsem po vaseh še danes krožijo od ust do ust, ga opisujejo kot neverjetno visokega moškega z dolgimi valovitimi lasmi, ki je bil v vseh podobah predstavljen z močnim vojaškim oklepom ter orožjem iz njemu najljubše kovine, bakra. Bil je iznajdljiv in neustavljiv, ena izmed zgodb priča tudi o njegovem legendarnem meču (Meč božji), ki bi si ga naj izdelal sam. Bil je eden izmed bolj priljubljenih bogov, sin Aranya Atyácske in Hajnal Anyácske, glavnega boga in boginje. Imel naj bi tudi dva brata; Napkirály je bil Bog Sonca, Szélkirály pa je vladal vetru. Ljudje so se v času neprestanih vojskovanj pogosto obračali k verovanju v Hadurja in s tem vzpostavili tradicijo, ki je veljala stoletja in je bila tudi nenehen navdih za številne zgodbe. V navadi je bilo namreč, da so ljudje pred odhodom v vojno Hadurju žrtvovali belega žrebca in ga s tem opomnili, da naj čuva nanje.

Eno najbolj mističnih bitij, ki jih pozna madžarska folklora in mitologija, je gotovo Sárkány. Gre za bitje, ki je po podobi še najbolj spominjalo na zmaja.

Sárkány se v madžarskih pravljicah večinoma pojavlja v obliki luskave, krilate in reptilske zveri, ki spominja na zmaja. Ohranile pa so se tudi pripovedke, v katerih Sárkánya spoznamo kot kači podobno bitje z več plavuti, dolgimi kremplji in zobmi. Vloga, ki jo je zavzemalo bitje, se je skozi stoletja močno preoblikovala, skupno vsem variacijam pa je, da so bili Sárkányi zbiralci zlata in drugih draguljev. Njihov vpliv in pojav v različnih zgodbah se je razširil konec 19. in v začetku 20. stoletja, ko je Sárkány v podobi zmaja pristal na platnicah otroških pravljic. V večini zgodb je to mistično bitje vedno predstavljeno kot zlo, katere vloga postavlja zgodbo v gibanje. V večini primerov so Sárkányi ugrabljali dragulje ter ljudi, zlasti mlade deklice, in motili mir v vasi, posledično pa so se prebivalci veliko selili. Tudi način njihovega nastanka je zavit v tančico skrivnosti, a večina interpretacij se poenoti v prepričanju, da so Sárkányi po nekajmesečnem valjanju v blatu nastali iz ostankov starih ščuk.

potovanje zavatovanje tujina medicinska asistenca
Ne pozabi se zavarovati za brezskrbne počitnice!
Sorodni zapisi