}

Neznani miti iz Maroka

Zavarovanje tujina > Neznani miti iz Maroka
Neznani miti iz Maroka

Maroko je dežela, znana tudi pod imenom kraljestvo Maroko, dobeseden prevod imena dežele pa v arabščini pomeni kraljestvo Zahoda. Spoznajte znane in manj znane mite kulturno in zgodovinsko raznolike afriške države.


Ena najbolj mističnih zgodb prihaja iz Maroka. Gre za tisočletja staro legendo, ki v ospredje postavlja demona, ki živi na pokopališču in s svojo pojavo buri domišljijo obiskovalcev.

Zgodba pravi, da gre v resnici za osamljeno in trpečo vdovo, ki se ni držala muslimanskih pravil nošnje oblačil po smrti moža in je že pred iztekom 40 dne oblekla svoja izbrana oblačila. Kazen, ki jo je doletela pa je bila grozovita. Kot pravijo zgodbice, ki krožijo do ust do ust, demon izgleda kot kakšna prikazen. Spodnji del telesa je v podobi mule, zgornji pa v podobi odrasle ženske. Ponoči bi se naj sprehajala po pokopališču in čakala svoje žrtve. Če jo je kdo nagovoril in jo želel spoznati ga je odvlekla v najbolj temačne dele pokopališča in jim pričela kopati grob. Legenda pravi, da ima demon samo eno šibkost, ki ga prestraši in zaradi katere ostane brez svoje moči. Boji se kovine v kakršnikoli obliki! Še danes bi naj na pokopališčih v južnem delu Maroka strašilo, legenda pa se s tem le še dopolnjuje.

V času teritorialnih osvajanj se je v Maroku pričela odvijati ena najbolj zanimivih legend, ki je narod povezala v občudovanju bojevnice po imenu Aisha Kandisha.

Ko so na območju današnjega Maroka divjale vojne in prevzemanja oblasti se je tujim vojakom nekdo uprl. Vaščani, domačini in maloštevilna vojska, ki je branila ozemlje je potrebovala pomoč in tako je na pomoč priskočilo uporno dekle. Njena strategija je bila jasna. Tuje može je zapeljala in jih v trenutku nepozornosti pokončala. Ni se ustavila in si z nenehnim bojem proti tujemu vdoru ustvarila slovel prave bojevnice, skrbnice naroda. Domačini so bili prepričani, da poseduje posebno nadnaravno moč in ji pripisovali večino zaslug, ko so dan za dnem padali tuji vojščaki. Danes legenda živi naprej, saj se prenaša iz roda v rod, kot opozorilo otrokom, da se morajo lepo obnašati.

Maročani so od nekdaj verjeli, da se prave legende in miti končajo tragično. Ena izmed takšnih izvira z zapuščenega okoliškega otoka.

Legenda opisuje dekle in fanta, ki sta se zaljubila že prvi dan, ko sta se spoznala. Težava je bila, da je vsak pripadal svojemu plemenu, med plemeni pa je divjala prava vojna. Poroko so jima prepovedali, oba pa sta zato dneve preživljala le še mukotrpno in žalostno. Močno sta jokala in s solzami ustvarila dve jezeri, ki sta bili ločeni z gorovjem Atlas. Eno izmed jezer je bilo poimenovano Isli, kar pomeni ženin, drugo pa Tislit, kar pomeni nevesta. Gorovje, ki je ločevalo jezera, obenem predstavlja tudi neizpodbitno dejstvo, da bosta tudi po smrti njuni duši za venomer ločeni. Bolečina in žalost sta bili tako veliki, da sta se oba v jezerih utopila. Užaloščeni sorodniki obeh so se skesani poenotili in dan smrti obeh otrok razglasili za dan sodelovanja in čaščenja volje mladih. Poimenovali so ga The Wedding Festival. Domačini ga slavijo še danes.

potovanje tujina nezgoda zavarovanje
Ne pozabi se zavarovati za brezskrbne počitnice!
Sorodni zapisi