}

Oddaljena Finska

Zavarovanje tujina > Oddaljena Finska
Oddaljena Finska

Oddaljena Finska predstavlja deželo, ki je ena izmed najbolj kulturno izoliranih držav v Evropi, hkrati pa tudi država, katere jezik razume najmanj ljudi. Njihove zgodbe in legenda so tako bogate, da so lahko v navdih vsakemu izmed nas.


V skrivnostnih globinah Baltskega morja že stoletja vlada Iku-Turso. Gre za mistično bitje, ki rado živi v samoti, temi in tišini.

Že podoba tega ogromnega stvora ne kaže na nič dobrega, saj izgleda zares strašno. Po legendi sodeč gre za velikansko bitje, ki poleg velikana spominja na hobotnico, ki ima dolge lovke in ostre zobe. Ko se razbesni, pa se lahko razbohoti tudi s svojimi krili, ki spominjajo na zmaja. Sicer se legende razlikujejo glede na geografsko področje Finske, pa vendar nekatere podrobnosti ostajajo enake. Iku-Turso ima rad svoj mir in ne mara, da ga kdo moti. Če ga, potem bi mu naj Iku-Torso s svojimi lovkami povzročil grozljivo bolezen, ki človeka pripelje skoraj do smrti. Žrtve nato odpelje v globino morja, kjer jih obdrži za vedno.

Iku-Turso je s svojo skrivnostnostjo tudi velik navdih tudi v finskih narodnih pesmih. Ena najbolj znanih opominja na njegov vzpon iz morja, da je lahko sežgal kup sena. Kasneje bi naj iz pepela zrasel velik hrast, ki je zastrl in sonce in luno, da je po deželi padel mrak.

Različni narodi so si okoli svojih svetih živali zgradili prava božanstva. Na Finskem že od nekdaj najbolj iskreno in visoko božanstvo predstavlja podoba medveda. Večinoma so jih imenovali kar kralji gozdov.

Kralji gozdov ali Otsi so veljali za izredno inteligentna in modra bitja. Legenda pravi, da so Otsi daljni sorodniki medvedov, ki so se na neki točki v zgodovini ločili od medvedje skupnosti. Po samotnem tavanju v naravi so še vedno skrbeli za blaginjo drugih živali in vsega živega v gozdovih. Njihovi mladički oziroma nasledniki so kremplje in zobe dobili šele po prisegi, da se ne bodo udeleževali krvavih spopadov in nasilja. Zaradi njihove poštene in modre narave pa jih je nato obdarila tudi narava, ki jih je osmislila v Otse ali mogočne modrece, ki usmerjajo živež gozdov. Z njimi so imele poseben odnos predvsem ženske. Veljajo je namreč, da ženske predstavljajo možnost reinkarnacije medveda v moškega, zaradi česar so se ženske Otsom v poletnih časih izogibale.

Neokrnjena narava na Finskem predstavlja mir, svobodo in neomejenost domišljije in duha. Lahkotnost narave in ravnovesja s človekom pa v finskih legendah poosebljajo posebne vile po imenu Keiju.

Gre za majhne vile oziroma humanoidna bitja s krili, ki spominjajo na kombinacijo kril metulja in kačjega pastirja. Tako bivajo, kot zadržujejo se v okolici gozdnih ribnikov, na travnikih in po neokrnjenih Finskih gozdovih. Te majhne, nežne in lahkotne vile so po legendi vedno predstavljajo veselje, ljubezen in ples. Ponavadi so jih opisovali kot sramežljiva in zadržana bitja, ki pa si izredno prijazna in nežne. Srečo in nasmeh rade delijo vsem obiskovalcem narave, pa tudi njihovim stanovalcem, še ob stiku z ljudmi se velikokrat le nasmehnejo in prijazno odplešejo v svojo smer.

potovanje zavarovanje tujina
Ne pozabi se zavarovati za brezskrbne počitnice!
Sorodni zapisi