}

Skrivnostna Nemčija

Zavarovanje tujina > Skrivnostna Nemčija
Skrivnostna Nemčija

Kako dobro v resnici poznate eno od danes vodilnih evropskih držav – Nemčijo? Raziskali smo starodavne pripovedke in pravljice skrivnostnih nemških mestec.


Pred mnogimi leti so po evropskem prostoru strašili volkodlaki. Omembe volkodlakov najdemo v številnih pripovedkah in pravljicah, prav posebna zgodba pa izvira iz nemškega mesta Wittlich, kjer so se rešili še zadnjega volkodlaka.

Upoštevajoč legendo se je vse pričelo s Thomasom Johannesom Schwytzerjem, domnevnim dezerterjem Napoleonove vojske, ki se je skupaj z nekaterimi ruskimi dezerterji namenil proti Franciji. Ko so prečkali nemško mesto Wittlich so se lačni vojaki odločili, da bodo zavzeli osamljeno kmečko hišo in si vzeli, kar bodo želeli. Med grabljenjem so brez slabe vesti ubili tudi gospodarja hiše in njegovega sina. Grozodejstvo pa je videla tudi gospodarjeva žena, ki je ob pogledu na trupli začela vpiti, da se bodo od zdaj naprej, vojaki ob vsaki polni luni spremenili v volku podobno stvor. Schwytzer je ženo v trenutku pokončal. Časi so minevali, Thomas pa je postajal vse bolj krvoločen in med vojaki je začelo prihajati do razprtij, nakar je Thomas odšel v svetišče globokih gozdov. Eno noč je opazoval hčerko lokalnega kmeta, Elizabeth, ki jo je kasneje tudi posilil. Sledili so dnevi, ko so ga vaščani neutrudno iskali in ga kmalu tudi našli ter ubili. Njegova ostanke so zakopali globoko pod zemljo in nad zemljo postavili svetišče kjer so prižgali svečo. Legenda pravi, da sveča gori še danes, če pa kadarkoli ugasne, pa se bo v gozd vrnil volkodlak. 9 mesecev kasneje se je Elizabeth rodil sin Martin, ki pa prekletstva ni več imel.

Stoletja nazaj je v oddaljenih krajih južne Bavarske kraljeval tiranski kralj Watzmann. Znan je bil po svoji krutosti, nespoštljivosti in maščevanju. Užival je v zasužnjevanju in lovljenju lokalnih kmetov.

Skupaj s svojo številčno družino si je Watzmann vsakodnevno želel zabave, predrznosti in nevarnosti. Ljudje so bili pod njegovim tiranskem vladanjem lačni, žejni in brez osnovnih pogojev za varno življenje. Prepričan je bil v moč svoje trde in številčne vojske, ki bi mu naj zagotavljala varnost in mir pred sovražniki. A nekega dne se je vse spremenilo. Po krvavem boju, v katerega je Watzmann poslal svoje vojake, brez predhodne vojaške strategije, so se nad njega in njegovo družino zgrnili temni oblaki, saj je bil nad njih poslan urok. V roku enega dne so se vsi pričeli spreminjati v kamen in pričela se je rast, še danes znanega gorovja Watzmann. Medtem, ko so kmetje in ostali vaščani lahko živeli v miru je Watzmannova družina še danes ujeta v skalovje sedmih gora, blizu mesta Berchtesgaden. Gorovje Waltzmann je tretje najvišje gorovje v Nemčjii.

Nemške pripovedke in pravljice segajo daleč v preteklost. Današnja zgodba govori o Špicparkeljcu oziroma Rumpelstiltskinu.

Nekoč, dolgo že tega je živel kmet s svojo hčerko. Ker je kmet želel ustreči kralju, se je pred njim hvalil s svojo hčeri, ki da bi naj znala iz slame splesti zlato nit. Kralj je hčer poklical v palačo, jo zaklenil v sobo s kolovratom in ji naročil, da naredi karseda dolgo zlato nit. Hči se je vsa prestrašena, ker ni vedela kako naj sledi navodilom, zlomila in zajokala. Kmalu so se vrata odklenila in v sobno je stopil mali škrat, ki je hčerki povedal, da ji lahko v zameno za nekaj njenega pomaga pri nalogi, ki je pred njo. Hči mu je predala svojo ogrlico, škrat pa je nit nemudoma spremenil v zlato in izginil. Ko je kralj naslednje jutro videl zlato nit pa je postal še bolj pohlepen in dekle zaprl v še večjo sobo z nalogo, da splete še daljšo zlato nit. Kmalu se je spet pojavil škrat, ki je v zameno za hčerin prstan ponovno začaral dolgo zlato nit. Kralj je v navdušenju in pohlepu naslednji dan dekletu zadal nalogo, da izdela še več zlate niti, v zameno pa ji je obljubil, da bo postala njegova kraljica. Ponovno se je pojavil škrat in dekletu ponudil pomoč v zameno za njenega prvorojenega otroka. Ker dekle ni načrtovalo otrok s kraljem je na ponudbo škrata tudi pristalo. Kralj je bil naslednji dan spet navdušen, pobral vse zlato in omožil dekle. Po dobrem letu pa se je pričelo. Škrat je prišel terjat svoj dolg in od kraljice zahteval novorojenega otroka. Ta mu ga ni želela dati, in škrat ji je ponudil, da od pogodbe odstopi, v koliko v naslednjih treh dneh ugotovi njegovo ime. Kraljica je v naslednjih treh dneh prečesala kraljestvo in s pomočjo pomočnikov ugotovila škratovo ime. Ko je ta prišel nazaj je bila kraljica pripravljena. Škrata je soočila z njegovim imenom, on pa je v šoku svojo desno nogo zaril v tla in obenem pozabil na levo ter se tako raztrgal na dva dela. Kraljica je živela srečno do konca svojih dni.

potovanja tujina zavarovanje
Ne pozabi se zavarovati za brezskrbne počitnice!
Sorodni zapisi