}

Slikoviti miti Brazilije

Zavarovanje tujina > Slikoviti miti Brazilije
Slikoviti miti Brazilije

Spoznajte mite in legende največje južnoameriške države, Brazilije. Pestra kulturna in naravna dediščina bogatita tudi slikovite zgodbe, ki sledijo.


Gozdovi v Braziliji pokrivajo polovico države in že stoletja je narava tam vir navdiha pri oblikovanju mitov in legend. Tako je nastala tudi zgodba o Curupiru. O tistem bitju, ki varuje naravo.

Gre za majhnega, moškemu podobnega škrata, ki že s svojo podobo poskrbi, da si ga vsak zapomni. Pritlikavo bitje, ki večino časa preživi v močvirnatem gozdu, naj bi imelo oranžno rdeče lase, ki spominjajo na škrata in stopala, ki so obrnjena nazaj. Glede na legendo gre za nepredvidljivo bitje, ki na prvi pogled lahko deluje tudi nevarno, a je v resnici dobronamerno in se nevarno zdi le tistim, ki nimajo dobrih namenov. Živi v globinah brazilskih gozdov, kjer je njegova edina naloga skrb za okolje in živali, ki bivajo v njem, kar Curupiru jemlje zelo resno. Preti predvsem na divje lovce, za katere je ugotovil, da niso ravno bistre pameti. Svojo specifičnost - obrnjena stopala - tako pridno uporablja, da zavaja lovce, ki potem, ko sledijo Curupirovim stopinjam, odtavajo v neznano. Tako se je Curupiru skozi desetletja povzpel na vrh, med najbolj priljubljene mitološke like v Braziliji, ki narod povezujejo v ljubezni do narave.Koliko roza obarvanih živali poznate? No, domačini ob Amazonki so v brazilskih mitih in legendah širili prav ta navdih.

Glede na legendo gre za roza delfina, ki so ga velikokrat opazili med plavanjem v Amazonki. Velikokrat naj bi roza delfin skakal po vodi in se rozasto svetlikal ob sončnih žarkih. Največkrat naj bi ga opazili v juniju, ko ob nabrežjih Amazonke, druge največje reke na svetu, slavijo in praznujejo mesec veselja. Delfin naj bi imel posebne moči, saj se ob skoku iz vode lahko spremeni v postavnega, čednega in v belo oblečenega mladeniča. Da bi prekril svoj obraz in zakril gromozanski nos, naj bi si vedno nadel tudi ogromen bel klobuk. Gre za šarmantnega in privlačnega mladeniča, ki se nato udeleži velikih plesnih zabav, kjer si želi poiskati mlado lepotico. Potem, ko lepotice povabi na romantični sprehod ob nabrežje njemu ljube reke, pa se z njimi ljubi in lepotice v večini zanosijo. Naslednje jutro mladeniča ni več, saj se medtem, ko dekle spi, spet spremeni v delfina in zaplava v Amazonko.Že stoletja v brazilskih mitih in legendah kraljuje Iara, fatalna lepotica v podobi morske sirene, ki zapeljuje in očara vsakogar, ki ji nameni preveč pozornosti.

Legenda sireno opisuje kot dih jemajočo temnolasko črnih las in rjavih oči, znano pod vzdevkom Mati vseh voda. Naključne mimoidoče, predvsem moške, zapeljuje s prelepim prepevanjem, ki deluje kot balzam za vsakršna ušesa. Petje je glede na pripovedke moč slišati kilometre naokoli, čez kakršnekoli ovire narave, pa naj bodo to brazilski močvirnati gozdovi, ali pa mogočne skale. In ko sirena najde pravo žrtev, le-te ni več pomoči. Uroči ga s svojim petjem in prikliče k sebi, nato pa ga vzame s seboj v najtemnejše, najbolj hladne in izrazito temačne predele jezera, v katerem biva. Menda žrtvam pri begu ne more pomagati nihče, če pa se je kadarkoli zgodilo, da je sireni kdo ušel, pa mu je to priklicalo urok ujetosti in norosti. V tem stanju je žrtvam nato lahko pomagal le še starodavni šaman, ki pa se je sirenam na veliko izogibal.

potovanje zavarovanje brazilija tujina nlb vita
Ne pozabi se zavarovati za brezskrbne počitnice!
Sorodni zapisi